Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Όλο σοκολάτα

Παχύρρευστη κρέμα σοκολάτα με φουντούκι για το ψωμί
Υλικά : 3/4 της κούπας γάλα, 1,3/4 κούπες ζάχαρη, 50 γρ. γλυκόζη, 200 γρ. κουβερτούρα, 3/4 της κούπας φουντούκια τριμμένα.
Εκτέλεση : Σε μιά κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάζαρη και τη γλυκόζη και τα βράζουμε για αρκετή ώρα, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 105 βαθμούς C. Αδειάζουμε το μίγμα πάνω στην κουβερτούρα, ομογενοποιούμε πολύ καλά και προσθέτουμε το φουντούκι. Ανακατεύουμε σταδιακά έως ότου πέσει η θερμοκρασία και γεμίζουμε βάζα. Διατηρείται σε ξηρό και δροσερό μέρος.
.
Κέϊκ σοκολάτας με κυδώνια
Υλικά για το κέϊκ * : 1 κούπα βούτυρο, 2 κούπες ζάχαρη, 4 αυγά, 2.5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 3/4 της κούπας κακάο, 1/4 κουταλάκι σόδα, 1 κούπα αμύγδαλα ψημένα κι αλεσμένα, εσάνς πικραμύγδαλου, 2/3 της κούπας γάλα.
Εκτέλεση * : Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι ν' αφρατέψει, ρίχνοντας ένα - ένα τα αυγά. Αλέθουμε τα αμύγδαλα, τ' ανακατεύουμε με το αλεύρι και το κακάο και τα προσθέτουμε στο μίγμα εναλλάξ με το γάλα. Αδειάζουμε το μισό σε μιά βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα, αραδιάζουμε τα κυδώνια που έχουμε ετοιμάσει από πριν, καλύπτουμε με το υπόλοιπο μίγμα του κέϊκ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
Υλικά για τα κυδώνια * :
4 κυδώνια, 2 κούπες ζάχαρη , 2 κούπες χυμό πορτοκαλιού , 4 κουταλιές κονιάκ , γαρύφαλλα , φλούδα ενός πορτοκαλιού , 1 ξυλάκι κανέλλας.
Εκτέλεση * : Καθαρίζουμε τα 2 κυδώνια, και τ' άλλα 2 τ' αφήνουμε με τη φλούδα. Κόβουμε τα καθαρισμένα στα 6, τα ακαθάριστα στα 4 κι αφαιρούμε τα κουκούτσια. Βάζουμε από ένα γαρύφαλλο στο καθένα και τα τοποθετούμε σε ταψί. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και το ρίχνουμε πάνω στα κυδώνια. Προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκαλιού για άρωμα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 2 περίπου ώρες.
Σημείωση : Για το κέϊκ χρησιμοποιούμε τα καθαρισμένα κυδώνια, αφού βγάλουμε το γαρύφαλλο. Σερβίρουμε τα κυδώνια που αφήσαμε με τη φλούδα για επιδόρπιο.
Πηγή στοιχείων : Για την πρώτη συνταγή, Στέλιος Παρλιάρος, Όλο σοκολάτα, Σιδέρης 2007 . Από τη δεύτερη, κράτησα μόνο την ιδέα και τη φωτογραφία. Οι συνταγές για το κέϊκ σοκολάτας και τα ψητά κυδώνια είναι δικές μου (βλ. αστερίσκους ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: