Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

6. Αλαζονεία

Helmut Newton, Αλαζονεία
Amica, Ιανουάριος 1982
Ιταλικό Photo, Ν. 108, Ιούνιος 1984
Η υπερηφάνεια ή αλαζονεία είναι το μοναδικό από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα που έχει μια ηθική πλευρά. Ασφαλώς είναι καλό να αισθάνεσαι υπερηφάνεια για την πατρίδα σου, την κοινότητά σου, τον εαυτό σου. Όταν όμως φτάνει κανείς σε σημείο υπερβολής, τότε αυτές οι αρετές γίνονται θανάσιμα αμαρτήματα.
Για την αλαζονεία έγραψε ο Michael Eric Dyson, καθηγητής στον τομέα ανθρωπιστικών, θεολογικών και αφρικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Είναι χειροτονημένος βαπτιστής ιερέας κι ένας από τους πιο διαπρεπείς αμερικανούς διανοούμενους.
" Ξεκινώντας από τον Αυγουστίνο και τον Ακινάτη και φθάνοντας στον Μακινταίρ και τον Χάουεργουας, στον Νίμπουρ και στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ο Ντάϊσον προσφέρει μια πολύπλευρη θεώρηση του " ενάρετου κακού. " Εμβαθύνει στις φιλοσοφικές και τις θεολογικές ρίζες της περηφάνειας εξετάζοντας με προσοχή την μετάπλασή της στον Δυτικό πολιτισμό.
Εξετάζει τον τρόπο που η μαύρη περηφάνεια προστατεύει τους μαύρους από την ταπείνωση και τον αποκλεισμό που μπορεί να προκαλέσει η λευκή υπερηφάνεια, η οποία μπορεί να μην είναι ορατή ή να μη γίνεται λόγος γι' αυτή, αλλά παραμένει πολύ ισχυρή. Προσφέρει μια συγκινητική ματιά στους δασκάλους και τα βιβλία που διαμόρφωσαν την προσωπική του περηφάνεια και το έργο του. Εξετάζει κάποιες λιγότερο ευχάριστες πλευρές της εθνικής υπερηφάνειας.
Είτε ως ύβρις, είτε ως θράσος και αλαζονεία - η άκριτη παραδοχή ότι ο δικός μου τρόπος ζωής καθορίζει τον τρόπο που πρέπει να ζουν κι οι άλλοι - η υπερηφάνεια έχει πολλά ολέθρια πρόσωπα. Σ' αυτό το ευχάριστο και νευρώδες δοκίμιο, ο συγγραφέας φωτίζει αυτό το πολύπλευρο ανθρώπινο συναίσθημα, που μπορεί να αποτελεί ουσιώδη αρετή και ταυτόχρονα θανάσιμο αμάρτημα. "

7. Οκνηρία

Helmut Newton, Οκνηρία
Amica, Ιανουάριος 1982
Ιταλικό Photo, Ν. 108, Ιούνιος 1984
Τον Ιανουάριο του 1982, το γυναικείο Ιταλικό περιοδικό Amica ανανεώθηκε και κάλεσε τον διάσημο φωτογράφο μόδας Helmut Newton να οπτικοποιήσει εμβληματικά τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα : την απληστία, την λαγνεία, την οργή, το φθόνο, τη λαιμαργία, την αλλαζονεία και την οκνηρία. Το Ιταλικό Photo, κάνοντας ένα αφιέρωμα στην νέα πορεία του περιοδικού, μεταξύ άλλων, αναδημοσίευσε κι αυτές τις φωτογραφίες τον Ιούνιο του 1984.
Το 2002 - 2003, τα ιδρύματα New York Public Library και οι εκδόσεις Oxford University Press, ζήτησαν από επτά διακεκριμένους συγγραφείς, λόγιους και κριτικούς να παράσχουν έναν " στοχασμό στον πειρασμό " πάνω στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, στα πλαίσια της δεκαετούς πρακτικής τους να προσκαλούν ετησίως μια εξέχουσα φυσιογνωμία των τεχνών και των γραμμάτων για να δώσει μια σειρά διαλέξεων οι οποίες στη συνέχεια αποτελούν τη βάση ενός βιβλίου που εκδίδεται από κοινού.
Οι συγγραφείς επέλεξαν το θέμα της αρεσκείας τους και οι διαλέξεις αυτές αποτυπώθηκαν σε 7 μικρά βιβλία , ένα για κάθε αμάρτημα, που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Νεφέλη κατα την περίοδο 2005 - 2007.
.
Wendy Wasserstein, Οκνηρία
Νεφέλη, 2006
Για την οκνηρία, το τελευταίο από τα 7 αμαρτήματα, έγραψε η Wendy Wasserstein, μία από τις μεγαλύτερες κωμικές θεατρικές συγραφείς της Αμερικής. Το βιβλίο της είναι μια ξεκαρδιστική παρωδία των βιβλίων αυτοβοήθειας, η οποία επιτίθεται στη διάχυτη απαθή νοοτροπία των σημερινών Αμερικανών που δεν ξεκολλάνε από τον καναπέ τους. Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, αντιγράφω :
" Με ειρωνική διάθεση, η οκνηρία καθοδηγεί βήμα προς βήμα τους αναγνώστες προς μια αδρανή ζωή χωρίς καμμία δέσμευση. " Έχετε το δικαίωμα στην τεμπελιά " γράφει η Wasserstein. " Μπορείτε να επιλέξετε να μην αντιδράσετε. Να μην το κουνήσετε ρούπι. " Οι αναγνώστες θα μάθουν για τη σπουδαιότητα του Ληθαργισμού - της διαδικασίας εξάλειψης κάθε ενέργειας και κάθε δυναμισμού, το κεφαλαιώδες πρώτο βήμα για να γίνει κάποιος οκνηρός. Το βιβλίο προσφέρει άφθονα βοηθήματα για να φθάσετε στην τέλεια νωθρή ευλογημένη κατάσταση.
Οι αναγνώστες μπορούν να βρούν τη συλλογή οκνηρών τραγουδιών, τις οκνηρές πλάκες πρωϊνού ( γεμάτες ζάχαρη και μια νοστιμότατη δόση από υπνωτικά Ambien ), τα οκνηρά ντοκυμαντέρ ( όπως το δωδεκάωρο έπος του συγγραφέα για τον Θωμά Ακινάτη ) και το οκνηρό τηλεοπτικό δίκτυο, το κανάλι 823, με προγράμματα που εγγυημένα δεν λειτουργούν σαν ερέθισμα και δεν εξάπτουν τη φαντασία με κανένα τρόπο.
Οι αναγνώστες θα μάθουν επίσης τα δέκα μεγαλύτερα ψέμματα για την οκνηρία, τις δέκα εντολές της οκνηρίας, το μάντρα του ΟΚΝΟΥ, ακόμα και τους " υπερβολικούς δέκα " - υπερβολικά πετυχημένα πρόσωπα όπως η Μαρία Κιουρί, ο Σαίξπηρ κι ο Γουλιέλμος ο κατακτητής. "